Politiske inspirations bøger...
kk
Jeg har her samlet et lille udvalg af de bøger, jeg har læst om dansk politik. Alle 3 bøger kan jeg helt klart anbefale, hvis man som mig er helt tosset med politik.
e
Bøgerne kan noget om dansk politik, med hver deres vinkel på politik, embedsværket og ikke mindst om reformkulturen i dansk politik. Her kommer man med ind bag murerne på Christiansborg, på en helt ny måde.
Mørkelygten
Mørkelygten er et fremragende eksempel på Jesper Tynells store viden om politik og embedsværket. Igennem samtaler med embedsværket og undersøgende journalstik, får Tynell, her skabt et særdeles godt indblik i central- administrationen. Tynell får ført læseren igennem spændende områder såsom tal, jura og fakta. Læseren får indsigt og viden om hvordan embedsværket arbejder.
Når man først får startet på bogen, kan man simpelthen ikke lade bogen ligge. Stor respekt for Tynells arbejde og man er slet ikke i tvivl om, at Tynell fortjente Cavlingen prisen 2009, for at have afdækket demokratiske problemer i Beskæftigelsesministeriet. Bogen er udgivet af forlaget Samfundslitteratur 2016.
https://samfundslitteratur.dk/
Fra Maskinrummet
Peter Mogensen og Michael Kristiansen har i samarbejde med Jonas Nyrup skrevet bogen Fra Maskinrummet. Her giver de herre et forrygende indblik i 40 års dansk politik med analyser, erfaringer og historier fra hvordan de har oplevet dansk politik fra "maskinrummet". Der skal ikke være nogen tvivl om, at både Mogensen og Kristiansen er "mine helte". Jeg har fuldt dem igennem mange år på TV News og i Tirsdagsanalysen.
For en del år siden fulgte jeg Peter Mogensen en dag i "analysens tegn". Kæmpe oplevelse. En stor del af bogen er sat op som en dialog i mellem de to herre. Når man læser bogen og lige lukker øjnene et øjeblik, kan jeg næsten høre Mogensen og Kristiansen tale. Bogen er udgivet af forlaget Gyldendal 2020.
https://www.gyldendal.dk/
Entreprenørstaten
Med bogen Entreprenørstaten har Sigge Winther Nielsen virkelig sat reformdebatten i søgelyset og sætter med bogen nye måder at se reformer på. I bogen beskæftiger Sigge sig med det fænomen, som forsker kalder vilde problemer. Altså de problemer, som er sammenkoblet med andre problemer. Sigge beskriver hvordan skiftende regeringer, har søsat den ene reform efter den anden, uden at disse reformere er blevet implementeret ordenligt.
Med Entreprenørstaten kommer Sigge med bud på, hvordan man kan se indretningen af reformer i fremtiden. Sigge bruger en fremragende metafor "Dørene i demokratiets hus. Læs bogen og blive meget klogere...
Bogen er udgivet af Gads forlag 2021. https://gad.dk/